Hoe ik de Yin in mijn Yang-onderneming vond (en andersom)

Sifra Nooter
“Een vrouw die niet in haar bekken leeft, kan niet bij haar wilde oerkracht”
18 februari 2019
De Wilde Vrouw
De Wilde Vrouw
19 februari 2019

Hoe ik de Yin in mijn Yang-onderneming vond (en andersom)

Marian van Noort

Auteur: Marian van Noort

Afgelopen 1 januari is het precies 20 jaar geleden dat ik startte als zelfstandig professional. Zo terugkijkend word ik me er steeds meer van bewust hoe mijn persoonlijke en zakelijke ontwikkeling hand in hand zijn gegaan. Van overwegend Yang-ondernemen (vanuit het hoofd) naar Yin-ondernemen, vertrouwend op de stroom en intuïtie. Het was geen gemakkelijke reis.

Laagjes uitdoen

In mijn zoektocht heb ik veel beschermlagen mogen afdoen. Door het niet veilig voelen in de wereld, droeg ik altijd een harnas en hing ik er veelal ‘boven’ (gedissocieerd).  Dat bood een zekere veiligheid, maar het zorgde ook voor afgescheidenheid. Ik overschreeuwde mezelf en liep op de kracht van mijn denken. Dat hoofd… was slim – vooral voor anderen – en duwde me voort in het leven. Het was een eenzame reis, vanuit mijn kernovertuiging ‘Ik moet het blijkbaar allemaal alleen doen’. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik al ruim 10 jaar single mom ben en alle ballen in de lucht hou. Gelukkig kan ik goed organiseren en heb ik er een rotsvast vertrouwen in dat alles altijd goed komt…

Yin laat zich zien

Het harde Yang-werken gaf wel resultaat. Het ging vanzelf, er was altijd werk. Ik kon me als zelfstandig communicatieprofessional prima redden en had altijd voldoende te eten. Maar waar het zakelijk als vanzelf ging, ploeterde ik op persoonlijk niveau behoorlijk, leidend onder een chronisch gebrek aan zelfvertrouwen en -liefde in onmogelijke relaties. Het contrast kon bijkans niet groter zijn.

Terug naar de zachtheid

Begin 2004 startte ik een maandelijkse Tempelavond voor vrouwen, voorloper van de huidige Rode Tent die – tot mijn grote vreugde – een vaste plek heeft veroverd in NL. Er was een roep en herkenning om het vrouwelijke in mij meer de ruimte te geven. Om het schijnbaar ‘hulpeloze’ in mij meer kracht te geven. De Tempel gaf me ruimte om te zakken in het vrouwelijke en meer te verbinden met mijn zachtheid en mijn sisters. Om tot mijn verbazing te merken dat ik nog steeds krachtig kon zijn in die zachtheid.

Van Yang naar Yin

Dat integratieproces was niet in een dag klaar. De beweging die ik toen startte, gaf weerklank in de jaren erna, waar ik koos voor een zijstap naar massage en  reiki (wat ook stroomde), tot ik erachter kwam dat ik het lichaamswerk zelf zo nodig had. Om vanuit mijn hoofd te zakken in mijn lijf, in mijn buik. Ik kon die Yin steeds meer in mijn werk brengen. Als ‘wandelende waarzegster’ maak ik optimaal gebruik  van mijn intuitie en de informatie die letterlijk door me heen stroomt en de kracht om de boodschap over te brengen. Tegelijkertijd kon ik de luchtigheid in mijn leven terug brengen, want ik was oh, zo serieus.

Yin rocks

Ik ben blij dat ik de yin in mijn leven heb omarmt. Heb leren zakken in mijn lijf en met name mijn buik, ondanks de pijn, boosheid en ongemak die ik daar heb ervaren. Het was het meer dan waard. Yin gaat voor mij over de vrouwelijke stroom volgen, luisteren naar mijn intuïtie, ontvangen, meebewegen, zonder het doel uit het oog te verliezen: vind ik het nog steeds leuk wat ik doe? Ben ik trouw aan mezelf?

Yin-ondernemen

Ik realiseer me steeds meer dat ik onbewust altijd heb kunnen varen op mijn instincten. Ik had nooit een vooropgezet plan met ‘targets’. Ik begon gewoon, zonder marktonderzoek, intuïtief. Met mijn communicatie skills kon ik de boodschap goed overbrengen en verkopen. Dat heeft me in al die jaren geen windeieren gelegd, met uitzondering van het moment dat mijn moeder stierf en de vrouwelijke stroom kort stokte.

Zakelijk zelfvertrouwen

Met rotsvast zakelijk zelfvertrouwen – in overvloed – doe ik mijn ding. We hebben altijd goed te eten en sinds ik met PSYCH-K een meer dan fatsoenlijke omzet  in ‘mijn systeem’ heb gezet, reizen we veel, doen we leuke dingen en is het vertrouwen gegroeid. Al deze stappen zijn een logisch gevolg geweest van mijn persoonlijk proces naar heelwording. En nu sta ik voor een nieuwe stap in mijn ontwikkeling, besef ik. Mezelf in plaats van anderen zichtbaar maken, zonder act, zonder kostuum, zonder trucjes en in mijn kracht.

Quest of the Wild Woman…

De stap om samen met Joyce Hellendoorn en Loylou van Asbeck de ‘Quest of the Wild Woman – Inviting Embodied Feminine Leadership’ vorm te geven, is een nieuwe uitdaging om mij verder te ontwikkelen: samenwerken, trouw blijven aan mezelf, mezelf durven uitspreken en ook hier totaal te vertrouwen op wat er gecreëerd wil worden. En dat onze gezamenlijke kennis zoveel groter is dan ons individueel. Yin in optima forma.

Inviting Embodied Feminine Leadership

En dat is spannend want oude overtuigingen laten zich weer zien. Kan ik sterk blijven staan naast sterke vrouwen? Doet mijn inbreng er wel toe? Heb ik hier een plek? We leven met z’n 3-en de Quest voor (Sifra Nooter hoort er in spirit bij), in het volste vertrouwen dat deze Quest van 20 – 23 juni 2019 vorm gaat krijgen, zodat we ruimte kunnen scheppen voor alle vrouwen die hun wilde, intuïtieve en ongetemde kracht willen leven, inclusief de schaduwkanten. Die stukken waar we onszelf als vrouwen groter of juist kleiner maken, waar we jaloers zijn, waar we roddelen en elkaar verraden en waar we pleasen en oneerlijk zijn, als vrouwen onder elkaar. Om samen op te staan. Om samen een verschil te kunnen maken.

Are you ready to share your truth?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Translate »